BINA / SALA AMERICANA

 

RAMBO AMADEUS

Posle nedavnog slavodobitnog koncerta u rasprodatom Domu sindikata, gde je snimao živi album "Virtuozo", Svjetski mega Car Rambo Amadeus dolazi par meseci kasnije i par metara dalje do Doma omladine za novi nastup pred vernom beogradskom publikom, uz još uvek aktuelni singl/spot "Rano za početak/Prekasno za kraj".

Vrlo kratka biografija
Rođen 1963 u Kotoru, SFRJ. Osnovnu i srednju školu završio u Herceg-Novom, Višu pomorsku u Kotoru i Fakultet za turizam u Beogradu. Godine 1988. proglašava (novi muzički žanr) "Turbo Folk" i sebi daje pseudonim Rambo Amadeus pod kojim izdaje 15-tak ploča i pregršt primjenjene muzike. Oženjen, ima tri sina. Živi, radi, eksperimentiše i filosofira u Beogradu. Svira svuda gdje ga zovu.

www.ramboamadeus.com

 

MAGNIFICO

U poslednje vreme Manjifiku ide sve bolje i bolje. Letos je sa svojim bendom svirački hodočastio Sabor trube u Guči, autor je muzike za divovski srpski bioskopski hit "Montevideo, Bog te video", a sada dolazi na "Long Night" u Beograd!
Pre "montevideovskog" hita "Samo malo", Ljubljančanin Robert Pešut se pod umetničkim imenom Magnifico prvi put javio albumom "Od srca k srcu" (1993) sa slovenačkim i malo šire hitovima "24,000 poljubov" (24000 poljubaca) i u duhu slovenackog folka "Zeleni Jure".
Dve godine kasnije stiže album naslovljen "Čefur" (1995) (što je slovenačka uvreda za ljude sa juga), na kome se angažuje protiv netrpeljivosti i šovinizma, a već 1997. godine prvi put se pojavljuje kao glumac i kompozitor muzike za igrani film "Stereotip" Damjana Kozole.
Godinu dana kasnije stiže album "Sexy Boy" (1998). Pesma "Silvija", sa kojom učestvuje na izboru za slovenačkog predstavnika za 'Pesmu Evrovizije" postaje jedan od najvećih hitova u istoriji Dežele, dok u pesmi "Pozdrav Miss", sa refrenom "Magnifico je queer", aludira na homofobiju među Slovencima.
Na inotržište probija se albumom "Export Import" (2004), mešavinom žanrova od popa, elektra do meksičkih i balkanskih ritmovima, koju posebno dobro predstavlja hit "Hir aj kam", koju čak modni mag
Roberto Cavalli koristi kao temu svoje tada nove kolekcije. Sledi album "Grande Finale" (2008) znamenit po "Pismu kumu (Rambo Rambo)". A sada je tu i "Samo malo" u "Montevideu" Dragana Bjelogrlića!

www.magnifico.info

 

PIPS CHIPS & VIDEOCLIPS

Zagrebački Pips Chips & Videoclips su se u Srbiji uživo prvi put predstavili pre par godina na novosadskom festivalu Egzit, a prošlog aprila beogradskoj publici upravo u DOB-u. Kako pevač Dubravko Ivaniš objašnjava, Pipsi relativno kasno stižu do nas, jer nastali 1992. godine nisu "bend brendiran još u bivšoj državi", kakvi iz Hrvatske i dalje imaju najbolje izglede da uspeju na srpskom tržištu.
"Ovaj biznis je kao flaša u kojoj se prema izlazu nagurava milion žohara. Uvijek samo tri, četiri najjača nađu put do zraka. Valjda imaju najbolje veze? U većini slučajeva radi se o istim junacima.
Možda trenutno spavaju ili nisu zainteresovani za guranciju pa smo mi dobili šansu?"
Pips, čips end videoklips su stilski veoma raznovrsna grupa koja postoji 18 godina i iza sebe ima šest studijskih albuma, od kojih se ističu "Dernjava" (1995), "Fred Astaire" (1997) i "Bog" (1999). Grupa je debitantsko ostvarenje "Shimpoo Pimpoo" izdala 1993. godine, privukavši pažnju stilskom raznolikošću - od kabaretskog popa do žestokog pank zvuka. Ova eklektičnost postaće zaštitni znak benda.
Posle "Drveća i rijeka" (2003) usledio je za sada poslednji album "Pjesme za gladijatore" (2007). Status Pipsa kao jednog od najznačajnijih hrvatskih bendova potvrđuju nekoliko esnafskih nagrada "Porin" i novinarske "Crni mačak". Njihova muzika čula se u predstavi "Dobro došli u plavi pakao" pisca Borivoja Radakovića, rok-drami "Mafija!" Zagrebačkog kazališta mladih i filmu "Mondo bobo" (1998).
Prošle godine Pips su objavili u regionu jedinstveni diskografski projekta "Dan/Mrak", odnosno USB stik koji u mp3 formatu sadržava sve njihove albume.
"Naravno CD je mrtav, to je notorna činjenica godinama. Gotova je globalno i diskografija. Meni je stvarno zgodno, u situaciji da me netko pita što sam radio 18 godina, pokazati mu sedamcentimetarsku
raketicu i reći 'evo, tu ti je sve što sam u životu napravio'", kaže pevač.

www.pipschipsvideoclips.com

 

THE DIBIDUS

Beogradski sastav Dibidus uskoro će se oglasiti povratničkim albumom slikovito nazvanim "Trenerka i sako", a pevač i idejni vođa Dejan Pejović-Peja najavljuje da će biti logičan nastavak njegovog rada sa popularnom Familijom, čije će pesme izvoditi uživo "tek da se narod podseti, a vatra ne ugasi"!
"Album se zove 'Trenerka i sako' jer je to kontrast vremena u kome svega ima, a ničeg nema, u kome i dalje tražimo put, a idemo u krug. Skupa odela više nose likovi sumnjivih biografija, nego ljudi od stila. Drugi uglavnom nose trenerke. Uostalom, sportska smo nacija, a sport je jedna od šarenih laža koja se koristi kao paravan za krahove koji nam se dešavaju. E, ti krahovi i dovode do situacije da smo kao društvo totalno unakaženi, a to podrazumeva i tekstilnu unakaženost", kaže Peja.
I pored svega izloženog, razloga za brigu i pesimizam nema, jer: "The Dibidus vam poručuju da stiže uspešna terapija, jer smo dijagnozu ustanovili!"
"Znamo šta publici treba, i mi ćemo se truditi da im to i pružimo", kaže Peja i najavljuje da će novi album obradovati "pre svega ljude koji su voleli Familiju" sa svojim miksom u kome su rege, latino, ska, kantri, pop-rok...
Sada su The Dibidus uz Peju, gitarista Saša Petrov, basista Dejan Rešanović, bubnjar Nenad Djordević, klavijaturista i harmonikaš Marko Srdić i trubač Milan Milić. Rad na novom albumu je u završnoj fazi. Sve je snimljeno i ostao je još samo finalni miks poveren čuvenom producentu Djorđu Petrovicu. Veliki udeo u snimanju i produkciji ima Jova Jović-Joca, nekadašnji gitarista i jedan od osnivača grupe Deca loših muzičara, u čijem studiju je i sniman album.